21 Ekim 2009 Çarşamba

Osman Gazi [1258-1326]

     
Babası: Ertuğrul Gazî
Annesi: Hayme Hatun
Doğumu: 1258 - Söğüt
Vefatı: 1326 - Bursa
Saltanatı: 1299-1326
Devlet Sınırları: 16.000 km2

Erkek çocukları: Pazarlı Bey, Çoban Bey, Hamid Bey, Orhan Bey, Alaeddin Ali Bey, Melik Bey, Savcı Bey
Kız çocukları: Fatma Hatun

Osman Gazî, Osmanlı Devletinin kurucusudur. Osman Gazî 1258 yılında Söğüt bölgesinde doğdu. Osman Gazî'nin babası Ertuğrul Gazî'dir. Annesi ise Hayme Hatun'dur. Osman Gazî iri yapılı, yakışıklı bir insandı. Omuzları çok geniş, kolları dizlerine kadar varan ve vücudunun üst yanı bacaklarıan göre daha uzundu. Osman Gazî beylik simgesi olarak Çağatay tarzında ve kırmızı çuhadan yapılmış bir Horasan tacı giyerdi.


Osman Gazî çok akıllı, zeki bir kişiydi. Hem siyaset hemde askeri yönden çok değerli bir devlet adamıydı. Şeyh Edebali'nin nasihatlerini alır, buna göre dürüst, adaletli, cesur ve hoşgörülü davranmayı ihmal etmezdi. Osman Gazî fakir fukaranın dostuydu. Onları elinden geldiğinde yedirir, içirir, giydirirdi. Osman Gazî'nin üzerindeki elbiseye dikkatlice kim bakarsa, ona hediye ederdi.

Osman Gazî 23 yaşında bir gençken Kayı Han Aşiretinin başına geçmiş, yaptığı akıllıca ve mantıklı hamleler sayesinde Osmanlı Devletini kurmuştur. Osman Gazî ata iyi biner, kılcını ustaca kullanırdı. Kayı Han aşiretinin ileri gelen kişilerinden Ömer Bey'in kızı Mal Hatun ile evlenmiş ve bu evlilikten Orhan Gazî dünyaya gelmiştir.

Osman Gazî bir gece Şeyh Edebali'nin evinde yattığı vakit bir rüya görür. Rüyaya göre Edebali'nin göğsünden çıkan bir ay Osman Gazî'nin göğsüne girer. Osman Gazî'nin göbeğinden bir ağaç çıkar ve büyüdülçe büyür, dünyaya yayılır. Rüyasını Şeyh Edebali'ye anlatan Osman Gazî, saltanat ile müjdelenir...

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazî, Nikris hastalığına kurbak gitmiştir. Bursa bölgesinde 1326 yılında vefat etmiştir. Osman Gazî yaşamı boyunca mala, ihtişama önem vermemiştir. Vefat ettiğinde ise geriye bıraktığı mal varlığı ise: bir at zırhı, bir çift çizme, birkaç tane sancak, bir kılıç, bir mızrak, bir tirkeş, birkaç at, üç sürü koyun, tuzluk ve kaşıklıktan ibaretti.

kaynak: http://www.tarihuzmani.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder